Albrandswaards Dagblad | Asielzoekers wel terug voor vakantie, rara

Asielzoekers wel terug voor vakantie, rara

mainImage
Raadslid Ehsan Jami (rechts). Inzet: wethouder Moti.

‘’Registreer hun vakanties, geef ze door aan de Immigratie en Naturalisatie Dienst en laat het maar tot een proefproces komen. Rotterdam zoekt altijd de grenzen op, daar staan we om bekend.’’

Leefbaar-raadslid Ehsan Jami wil dat wethouder Moti van de Partij van de Arbeid en burgemeester Aboutaleb de komende maanden de ergernis van de in hun eigen land vakantievierende vluchtelingen, die in Nederland asiel hebben aangevraagd, op de spits gaan drijven.

‘’Hoe kan je met een bijstandsuitkering op vakantie gaan? Dat lukt zelfs veel keihard werkende Nederlanders niet’’, laat Jami via twitter weten naar aanleiding van de reacties op zijn interview eerder deze week in De Telegraaf.

‘’Het is mij al jaren een doorn in het oog dat bijstandsgerechtigde statushouders op vakantie gaan naar het land waar ze claimen voor gevlucht te zijn.’’, aldus de Dagblad010-columnist, die over dit onopgeloste vraagstuk in september opnieuw vragen aan het stadsbestuur gaat stellen in de hoop dat de burgemeester nu wel bereid is hierover in contact te treden met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Eerder hield Aboutaleb alle soorten van boten af omdat het geen specifieke Rotterdamse kwestie is maar één van het Rijk. Uitvragen waar iemand naar toe gaat op vakantie is ‘’informatie die de gemeente niet mag en kans opeisen’’. Voor de uitvoering van de bijstand is slechts ‘’het verblijf in het buitenland’’ voldoende.