Albrandswaards Dagblad | 'Arie hoort bij het team'
mainImage

'Arie hoort bij het team'

2 december 2019, 19:54 uur
Algemeen, Politiek

Hij is ondertussen een bekende in het straatbeeld. Arie Baars, die op zijn bakfiets door de dorpen rijdt en zwerfvuil raapt. Albrandswaard knapt ervan op en Arie zelf is na een jaar nog steeds enthousiast: ,,Ik heb het zo naar mijn zin. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Arie Baars werkt al jaren voor Robedrijf Rotterdam, een sociaal werkbedrijf. Zijn grote wens was om in zijn woonplaats te mogen werken en inmiddels zijn Arie en zijn bakfiets niet meer weg te denken uit de dorpen. Sinds kort is zijn werkgebied uitgebreid met Portland. Dat betekent dat Arie nu actief is in alle drie de kernen.

Vaste route
Van maandag tot en met vrijdag meldt Arie zich al vroeg in de ochtend bij Binder aan de Hofhoek in Poortugaal. Uitslapen doet hij nooit. Hij haalt zijn spullen op en rijdt rond 7.30 uur weg om aan zijn eerste ronde van die dag te beginnen.

Hoewel hij vijf dagen in de week zwerfvuil prikt, zijn de straten nooit schoon, zo vertelt hij zelf. Zeker op plekken waar jongeren hangen heeft hij veel werk te doen. ,,Ik vind zelfs van alles in de struiken. Ze moeten gewoon geen vuil op de grond gooien. Ook zijn er mensen die huisvuil in de prullenbakken gooien. Bijvoorbeeld kattengrit. Een schande vind ik het. Maar ja, ik weet niet hoe ik ervoor kan zorgen dat ze ermee stoppen.” 

Begeleiding
Joost Vintges van Binder Groenprojecten stuurt Arie dagelijks aan. ,,Het is mooi te zien hoe Arie zich ontwikkelt. Hij groeit in zijn werk en pakt meer werkzaamheden op. Toen hij begon, prikte hij alleen zwerfvuil, zoals hij daarvoor al als vrijwilliger deed bij de Buurtpreventie. Nu regelt hij de accuoplader voor zijn fiets, neemt hij zakken mee om volle bakken te kunnen legen en meldt hij het als hij andere zaken opmerkt waar wij actie op kunnen ondernemen.” Bijvoorbeeld als er bakken kapot zijn.

,,Als er problemen zijn, ben ik er voor hem om deze op te lossen” geeft Joost aan. We zien bijvoorbeeld dat hij het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Ik hoef hem nooit te motiveren, maar moet hem eerder afremmen. Hij heeft vaste werktijden en daar moet hij zich aan houden.”
Arie wordt bij alles goed geholpen door de andere collega’s. ,,Arie hoort bij het team.”