Sander Elzerman geeft presentatie over Grienden

8 February 2018, 11:41 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Sander Elzerman geeft presentatie over Grienden

Ecoloog Sander Elzerman geeft op donderdag 15 februari op verzoek van Natuurvereniging IJsselmonde in het NME Centrum ‘de Groene Draak’ in Ridderkerk een presentatie over de grienden.
Grienden horen bij het typische Hollandse landschap. Zonder grienden zou dat landschap bepaald armer zijn. Van alle getijdegrienden in Nederland ligt 97 procent op of langs de oevers van het water dat het eiland IJsselmonde omringt. Zij vor­men een keten van natuurterreinen die bota­nisch en ornithologisch van zeer grote betekenis zijn. Grienden zijn de cultuurvormen van het vloedbos dat vroeger een belangrijk deel van het Hollandse landschap was. De griend­cultuur is van grote cultuurhistorische betekenis qua onderhoud, materialen, gereedschappen en gewoonten.
Elzerman zal tijdens zijn presentatie ingaan op de historie van de grienden, welke typen grienden er zijn en hij zal vertellen over het leven van de griendwerker. Daarnaast worden recente ontwikkelingen belicht. Een belangrijk deel van de presentatie zal gaan over het griendleven in de vier seizoenen. Een lezing over de historie; de natuur van een oud stukje landschap dat op IJsselmonde nog volop zichtbaar is.
Het NME Centrum de Groene Draak is te vinden aan de Kastanjelaan 27 in Ridderkerk. De lezing begint om 20.00 uur en de zaal gaat om 19.30 uur open. Kosten zijn drie euro inclusief een kopje koffie. Voor jeugdleden is de lezing gratis. Iedereen is welkom, ook niet-leden van natuurvereniging Eiland IJsselmonde.