2018 was een goed jaar voor diergaarde Blijdorp

10 January 2019, 15:25 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
2018 was een goed jaar voor diergaarde Blijdorp

In 2018 brachten 1.431.276 mensen een bezoek aan Diergaarde Blijdorp. Een mooi resultaat ondanks het koude, natte voorjaar en de extreem warme en droge zomer.

Hoogtepunten in 2018 waren onder meer de opening van het geladaverblijf op 18 oktober. Het voormalige roofdierengebouw is prachtig gerestaureerd en de gelada’s (apen uit Ethiopië) blijken duidelijk een aanwinst voor de dierentuin. Nog voor de kerstvakantie is het doorloopverblijf voor de ringstaartmaki’s geopend, een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Ook de komst van vier ernstig bedreigde Antilliaanse leguanen, die met het regeringsvliegtuig en premier Rutte meekwamen, was een bijzonder moment. In augustus zagen drie zeldzame Aziatische leeuwenwelpen het levenslicht, een succesvolle bijdrage aan het voortbestaan van deze bedreigde soort.

Opmerkelijke geboortes waren er verder bij de François-langoeren, wolnekooievaars, kroonduiven, vissende katten, slanke lori’s en mhorrgazellen. De jonge ijsberin Sizzel verhuisde op advies van de stamboekhouder van het Europese fokprogramma naar Rostock Zoo in Duitsland. De reuzenwaterlelie Victoria amazonica bloeide in 2018 op twee verschillende locaties: in Amazonica en in de monumentale Victoriaserre. Blijdorp continueerde de jarenlange samenwerking met het Red Panda Network in Nepal en nam deel aan de internationale publiekscampagne Silent Forest. Deze campagne vraagt aandacht voor de Aziatische zangvogelcrisis en ondersteunt beschermingsprojecten ter plekke.

Voor het derde achtereenvolgende jaar werd Blijdorp door Zoosite (onafhankelijke website over dierentuinen in de Benelux) uitgeroepen tot de Mooiste Dierentuin van de Benelux. Blijdorp behaalde twee Diamond ThemePark Awards: Restaurant Terraszaal viel in de prijzen als ‘Beste attractiepark-restaurant van Nederland en België’ en de geboorte van de Indische neushoorn als ‘Mooiste geboorte van Nederland en België’.

Ook in 2019 staat er het nodige op stapel. In het voorjaar wordt het Natuurbehoudscentrum in het Oceanium geopend. Hier worden diverse ernstig bedreigde dier- en plantsoorten in ondergebracht en er wordt aandacht besteed aan natuurbehoudsprojecten die Blijdorp wereldwijd ondersteunt. Daarnaast wordt verder gewerkt aan het stapsgewijs vernieuwen van het Oceanium. De financiering hiervan en ook de restauratie van de rijksmonumenten, in het bijzonder de Rivièrahal, zal de komende jaren veel aandacht vragen.