Oorlogsinformatie op straatnaamborden oorlogsslachtoffers toegevoegd

1 May 2024, 15:19 uur
Lokaal
mainImage
Albrandswaard/PR

Afgelopen dinsdag onthulde burgemeester Jolanda de Witte in Rhoon 2 nieuwe straatnaamborden in het bijzijn van loco-burgemeester Richard Polder en het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard. Het gaat om borden van de D. de Haanstraat en de L.G. Molenaarstraat. Hierop staan de namen van inwoners uit Rhoon die zijn omgekomen als gevolg van oorlogshandelingen in Nederland of in den vreemde. Deze informatie is nu toegevoegd op de straatnaamborden.

In totaal zijn 5 straatnaamborden aangepast, dit zijn de volgende:

1.            D. de Haanstraat - Oorlogsslachtoffer Ϯ 1940

2.            L.G. Molenaarstraat - Oorlogsslachtoffer Nederlands-Indië Ϯ 1947

3.            P. Groenenboomstraat - Oorlogsslachtoffer Nederlands-Indië Ϯ 1949

4.            C. Barendregtlaan - Oorlogsslachtoffer ‘t Sluisje Ϯ 1944

5.            J. Louwerensplein - Verzetsstrijder Ϯ 1943

De toevoeging op de straatnaamborden is een langgekoesterde wens van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard. Er zijn in totaal 45 mensen uit Rhoon en Poortugaal/ West-IJsselmonde omgekomen als gevolg van oorlogshandelingen tussen 1940 en 1951. Op dit moment kent de gemeente 5 straatnaamborden met namen van oorlogsslachtoffers. De gemeente onderzoekt of in de toekomst bij de aanleg van nieuwe straten in de gemeente ook de andere oorlogsslachtoffers vernoemd kunnen worden.

Achtergrond

Onderstaand de achtergrond van de personen wiens straatnaambord is aangepast, de informatie komt uit het boek ‘De eerste kogel is voor Daan’, geschreven door Bert Euser:

D. de Haanstraat - Oorlogsslachtoffer Ϯ 1940

Daniel (roepnaam Daan), was twintig jaar toen hij op 10 mei 1940 werd geplaatst in Delft, waar hij met twee andere soldaten Duitse vliegtuigen in de gaten moest houden. Hij werd die dag dodelijk getroffen door een kogel van een scherpschutter.

L.G. Molenaarstraat - Oorlogsslachtoffer Nederlands-Indië Ϯ 1947

Leendert Gerrit Molenaar was naar verluid een man van weinig woorden. Hij diende in Nederlands-Indië toen hij op 6 februari 1947, tijdens een patrouille, werd getroffen door een fosforbom. Hij overleed aan zijn verwoningen in het Sint Elisabeth ziekenhuis te Semarang, hij was 27 jaar oud.

P. Groenenboomstraat - Oorlogsslachtoffer Nederlands-Indië Ϯ 1949

Pieter Groenenboom vertrok in januari 1947 naar Batavia. Hij was chauffeur van diverse legervoertuigen en raakte gewond bij een van de politionele acties. Op 24-jarige leeftijd overleed hij aan zijn verwondingen in het militair hospitaal te Garout (Nederlands-Indië).

C. Barendregtlaan - Oorlogsslachtoffer ‘t Sluisje Ϯ 1944

Cornelis (roepnaam Cees) Barendregt was een van de zeven mannen van Het Sluisje in oktober 1944. Hij was diaken van de Gereformeerde Kerk in Rhoon en ook raadslid en wethouder in Rhoon. Als wethouder heeft hij geprobeerd te bemiddelen in de kwestie rond Het Sluisje. Op 11 oktober 1944 werd hij bij Het Sluisje gefusilleerd, hij was 44 jaar.

J. Louwerensplein - Verzetsstrijder Ϯ 1943

Jacob Louwerens (roepnaam Jaap) had zich aangesloten bij de Geuzen en werd op 17 december 1940 in Poortugaal gearresteerd. Na een gevangenschap van drie maanden in de gevangenis in Scheveningen is hij naar Buchenwald getransporteerd waar hij uiteindelijk aan ziekte en/of uitputting op 22-jarige leeftijd is overleden.